ΥΓΙΗ ΣΤΕΛΕΧΗ = ΥΓΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • 0

ΥΓΙΗ ΣΤΕΛΕΧΗ = ΥΓΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Category : ΑΡΘΡΑ

Μάθαμε ότι πριν από λίγο καιρό ένας επιτυχημένος manager μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα έπαθε ένα καρδιακό επεισόδιο. Έφταιγε η πίεση της δουλειάς κάποιοι είπαν, πιθανόν να του έπεσαν και άλλα προβλήματα είπαν άλλοι, ποιος ξέρει…!

Μήπως οφείλουμε να μάθουμε για να κερδίσουμε υγεία και ευεξία; 

Το σημερινό ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον μας πιέζει συνεχώς για μεγαλύτερη απόδοση. Παράλληλα αυξάνεται η εργασιακή ανασφάλεια, (λόγω της οικονομικής ύφεσης) και συνεπώς διογκώνεται το άγχος και η ανησυχία μας. Το άγχος θεωρείται ώς η πρώτη σε βαθμό οξειδωτική κατάσταση για τον οργανισμό
μας και συντελούν στον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο για την υγεία των στελεχών.

Στα περισσότερα στελέχη εμφανίζεται μια σταδιακή αλλαγή στον ψυχισμό τους αλλά και στο σώμα τους. Από την μία γίνονται πιο σκληροί στη συμπεριφορά τους και από την άλλη παρουσιάζουν ταχυκαρδίες, μειωμένη αντοχή και συνεχώς μειούμενη την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματός τους.
Όταν το χρόνιο στρες συνοδεύεται και από συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία μας όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης τότε αυξάνονται υπερβολικά οι συνέπειες. Οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη είναι τα συνηθέστερα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Κάθε εταιρεία πρέπει να ιεραρχήσει τις απαιτήσεις της. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτα είναι η αντοχή και το σθένος των στελεχών, που μεταφράζεται σε δύναμη και σε ικανότητα να αντιδρούν και να αντιλαμβάνονται θετικά τις εξελίξεις. Δεύτερος στόχος μας είναι η μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας και τρίτος είναι η ευημερία της επιχείρησης που στην ουσία είναι δεδομένος όταν υπάρχουν οι πρώτοι στόχοι.
Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι υγιή στελέχη και managers κάνουν τον οργανισμό δυνατό, αποτελεσματικό και κερδοφόρο.

Πρόσφατα συζητούσα με έναν Έλληνα επιτυχημένο manager που διαπρέπει στο εξωτερικό σε μια κορυφαία πολυεθνική εταιρεία τη Unilever και μου έλεγε ότι στα γραφεία τους στο Λονδίνο έχουν οργανώσει ειδικό τμήμα με αθλητίατρο, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές κ.ά. όπου περνούν όλα τα στελέχη σε ειδικά τεστ αξιολόγησης φυσικής κατάστασης και υγείας και ύστερα τους καθοδηγούν σε επιστημονικές μεθόδους άσκησης και διατροφής μέσα στις εγκαταστάσεις της.

Η περίπτωση της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors είναι άλλο ένα παράδειγμα που μετά την εφαρμογή ενός προγράμματος άσκησης και υγείας για ένα έτος, σε 130 εργασιακούς χώρους παρουσίασε σημαντική μείωση στα ατυχήματα και στις ασθένειες, ενώ εμφάνισε θετική επίδραση στην απόδοση των εργαζομένων. Επίσης η εταιρεία υπολόγισε ότι τα κέρδη της απ΄αυτήν την επένδυση ήταν τριπλάσια από το κόστος του προγράμματος, (O’Donnel M. R. & Ainsworth, T. H. 1984. Health promotion in the workplace, John Wiley: New York).

Πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι λοιπόν η διαχείριση των κινδύνων υγείας.

Προγράμματα Corporate Wellness είναι πλέον καθιερωμένα διεθνώς σχεδόν σε όλο το φάσμα των εταιρειών, γιατί πλέον γνωρίζουν όλοι ότι τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά!

 


Leave a Reply

Ιστορικό